Tedavilerimize Göz Atın!

Tedavilerimize Göz Atın!

Genel Bakış

Rinoplasti, buruna yeniden şekil veren ameliyattır. Rinoplasti ameliyatının hedefi, burnun görünümünü değiştirmek/iyileştirmek, nefes almayı iyileştirmek/kolaylaştırmak veya her ikisini birden yapmak olabilir.

Burun yapısının üst kısmı kemik, alt kısmı kıkırdaktır. Bu ameliyat ile kemik, kıkırdak, cilt veya hepsi beraber değiştirilebilir, düzeltilebilir.

Rinoplasti planlarken cerrahınız diğer yüz özelliklerinizi, burnunuzdaki cildi ve neyi değiştirmek istediğinizi dikkate alarak bunlara uygun planlama yapacaktır.

Neden yapılır?

Rinoplasti burnunuzun boyutunu, şeklini veya oranlarını değiştirmek için yapılır. Bir yaralanmadan kaynaklanan deformiteyi onarmak, doğum kusurunu düzeltmek, bazı solunum güçlüklerini iyileştirmek için veya burnunun görünüşünden memnun olmayan hastaları nihai hedeflerine ulaştırmak için yapılabilir.

Riskler Nelerdir?

Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da aşağıdaki gibi bazı riskler vardır;

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Anestezi ve/veya kullanılan diğer ilaçlara bağlı oluşabilecek reaksiyonlar ve alerjiler

Rinoplasti ameliyatına özgü diğer olası riskler ise şunlardır;

  • Burundan nefes almada güçlük oluşması veya devam etmesi
  • Burnunuzun içinde ve çevresinde geçici veya kalıcı uyuşma
  • Ağrı, renk değişikliği veya şişme
  • Yara izi
  • Septumda bir delik oluşması (septal perforasyon)
  • Düzeltici ek ameliyat ihtiyacı ortaya çıkması

Bu risklerin sizin için ne kadar geçerli olduğu konusunda doktorunuzla konuşun.

 Ameliyata Nasıl Hazırlanılır?

Bu ameliyatı planlamadan önce, bu ameliyatın sizin için faydalarını ve risklerini belirleyen önemli faktörleri tartışmak için cerrahınızla görüşmelisiniz. Bu değerlendirme genellikle şunları içerir;

  • Sağlık geçmişiniz: Doktorunuzun size soracağı en önemli soru, ameliyat için motivasyonunuz ve hedefleriniz hakkındadır. Doktorunuz ayrıca burun tıkanıklığı geçmişi, ameliyatlar ve aldığınız ilaçlar dahil olmak üzere tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Ciddi bir kanama-pıhtılaşma rahatsızlığınız, enfeksiyonunuz, yara iyileşmesini etkileyebilecek kontrolsüz bir şeker hastalığınız varsa rinoplasti adayı olamayabilirsiniz.
  • Muayeneniz: Cerrahınız, anestezi hazırlığı için gerekli laboratuvar testleri de dahil olmak üzere sizi tam bir muayeneden geçirecektir. Muayene sırasında hekiminiz yüz hatlarınızı, burnunuzun içini, cildinizin kalınlığı ve burnunuzun ucundaki kıkırdağın gücü gibi fiziksel özelliklerinizin ve bunların ameliyatınızın sonuçlarını nasıl etkileyebileceğini belirlemek için sizi ayrıntılı değerlendirecek ve gerekirse bilgisayarlı tomografi gibi bir film çekilmesini isteyebilecektir. Tüm bu değerlendirmeler rinoplastinin nefesiniz üzerindeki etkisini de belirlemek için önemli olacaktır.
  • Fotoğraflama: Cerrahınız muayeneden sonra burnunuzun farklı açılardan fotoğraflarını çekecektir. Bu fotoğraflar cerrahınız tarafından bir planlama yapılabilmesini sağlayacaktır. Ayrıca cerrahınız bu fotoğrafları öncesi ve sonrası değerlendirmeler ve uzun vadeli incelemeler için kullanacaktır. En önemlisi de fotoğraflar ameliyatın hedefleri hakkında belirli noktaları hekiminiz ile değerlendirmenize olanak sağlayacaktır. .
  • Beklentilerinizin tartışılması: Siz ve doktorunuz beklentileriniz hakkında konuşmalısınız. Bu ameliyatın sizin için neler yapıp yapamayacağını ve sonuçlarınızın neler olabileceğini tartışmalısınız. Ameliyat sonrası görünüşünüz, arzularınız ve hedefleriniz konusunda açık olmanız çok önemlidir.

Ameliyattan sonra anestezinin etkisiyle birkaç gün hafıza problemleri ve zihinsel işlerde yavaşlama ve muhakeme gücünüz azalabilir. Bu nedenle, ameliyattan sonra kişisel bakım işlerine yardımcı olmak için bir aile ferdinin veya arkadaşınızın bir kaç gün sizinle kalmasını sağlayabilirsiniz.

Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Bir Konu: İlaçlar ve Alışkanlıklar

Ameliyatınızdan en az 1 hafta önce aspirin ve ağrı kesici ilaçlardan kaçınınız. Hastalıklarınız nedeni ile zorunlu olarak kullanmanız gereken aspirin ve kan sulandırıcı ilaçların veya diğer ilaçların kullanımı konusunda ilacınızı kesmeden önce mutlaka doktorunuza başvurunuz. Bu ilaçlar kanamanızı artırabilir, yara iyileşmesini bozabilir.

Bu ameliyatla ilgili  sadece cerrahınız tarafından reçete edilen ilaçları alınız. Ek olarak bitkisel ilaçlardan ve reçetesiz satılan takviyelerden kaçınınız.

Sigara içiyorsanız ve/veya alkol alıyorsanız ameliyattan önce mümkün olan en kısa sürede sigarayı ve/veya alkol alımını bırakınız. Sigara içmek ve alkol tüketmek ameliyattan sonra iyileşme sürecinizi uzatabilir ve enfeksiyon kapma olasılığınızı artırabilir.

Ameliyat

Ameliyatınızın zorluk derecesine, karmaşıklığına ve cerrahınızın tercihine bağlı olarak sedasyon ile lokal anestezi veya genel anestezi tercih edilir.

  • Sedasyon ile lokal anestezi. Bu anestezi türü genellikle küçük işlemler için kullanılır.
  • Genel anestezi. Anestezi ilacını soluyarak veya damara yerleştirilmiş bir damar yolu hattı ile alırsınız. Genel anestezi tüm vücudunuzu etkiler ve ameliyat sırasında derin uykuda kalmanızı ve ağrı hissetmemenizi sağlar.

Rinoplasti ameliyatı, burnunuzun içinden veya burnunuzun kökünden yapılan küçük bir kesi ile başlar. Cerrahınız, ameliyat sırasında burnunuzun yapısına ve mevcut kemik ve kıkırdak yapınıza bağlı olarak burun kemiklerinizin veya kıkırdağınızın şeklini birkaç şekilde değiştirebilir. Küçük değişiklikler için cerrahınız burnunuzun yapısında yer alan kıkırdağı kullanabilir. Daha büyük değişiklikler için ise kaburganızdaki kıkırdağı kullanabilir.

Kıkırdak ve kemik ile ilgili işlemler bittikten sonra burun derisi geri yerleştirir ve burnunuzdaki kesiler usulüne uygun şekilde dikilir.

Septum dediğimiz burnunuzun iki tarafı arasındaki duvar bükülmüş veya eğilmiş ise ameliyat sırasında cerrahınız nefes almayı iyileştirmek için duvarı da düzeltir.

Ameliyattan sonra, tam uyanana kadar anestezi ekibi tarafından bir süre ayılma odasında takip edilirsiniz. Ameliyatınızın çeşidine ve sizin tıbbi durumunuza bağlı olarak  aynı gece hastanede kalmanız gerekebilir.

Ameliyat Sonrası Dönem

Ameliyatınızdan sonra bir kaç hafta boyunca göz çevrenizde geçici bir şişlik veya morarmalar oluşabilir. Göz çevresinde oluşan morarmaları ve şişliği azaltmak için bir kaç gün boyunca aralıklı soğuk uygulaması yapabilirsiniz.

Burun şişliğinin geçmesi ise daha uzun sürebilmektedir. Burun yaşam boyunca değişen bir organdır, ameliyat olsanız da olmasanız da hayatınız boyunca burnunuzun değişimi devam edecektir. Bu nedenle, “nihai sonucunuzu” ne zaman alacağınızı söylemek zordur ancak şişliğin çoğu bir yıl içerisinde geçecek ve burnunuzun nihai şekli daha iyi bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Ameliyattan sonra kanamayı ve şişmeyi azaltmak için başınız göğüs kafesinizden yukarıda olacak şekilde yatakta dinlenmeniz gerekir. Ameliyata bağlı şişlik ve ameliyat sırasında burnunuzun içine yerleştirilen atel nedeniyle bir kaç gün burnunuz tıkanabilir.

Genellikle, iç sargılar veya atel ameliyattan sonra 1-7 gün yerinde kalır. Ayrıca cerrahınız koruma ve destek olması amacıyla burnunuzun üzerine bir atel yerleştirir. Bu atel 1-2 hafta kadar yerinde kalır.

Ameliyattan sonra bir kaç gün boyunca burun deliklerinden hafif bir kanama, mukus ve eski kan / pıhtı gelmesi yaygındır. Cerrahınız, bu akıntıları emmesi için burnunuzun altına bir bantla yerinde tutulan küçük bir gazlı bez parçası yerleştirebilir. Bu pansumanı cerrahınızın önerdiği şekilde değiştirin.

Ameliyattan sonra kanama ve şişliği azaltmak için cerrahınız  bir kaç hafta boyunca sizden bazı önlemleri uygulamanızı isteyebilir;

  • Yorucu spor aktivitelerinden kaçının.
  • Burnunuzu temizlemek için sümkürmeyin.
  • Kabızlığı önlemek için meyve ve sebze gibi yüksek lifli yiyecekler yiyin, bol bol sıvı alın.
  • Aşırı yüz ifadelerinden kaçının.
  • Dişlerinizi nazikçe fırçalayın.
  • Kolay giyilebilen kıyafetleri tercih edin, boyundan geçirilen kıyafetlerden uzak durun.
  • Burnunuza baskı yapmamak için bir süre boyunca gözlük kullanmayın.
  • Burnunuzun kemik ve kıkırdak yapıları tam iyileşmeden burnunuza alacağınız darbeler burnunuzun şeklini bozabilir. Bu nedenle özellikle çocuklarla yakın temas halinde bulunmayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Rinoplasti ve septoplasti farkı nedir?

Burnun estetik görünümünü düzelten ameliyatlara “Rinoplasti” denilirken solunum sıkıntısı nedeniyle yapılan ve burunun içindeki yapıların düzeltilmesini hedefleyen ameliyatlara “Septoplasti” denilmektedir. Septorinoplasti ameliyatında ise hem burnun estetik şekilde düzeltilmesi hem de burun fonksiyonlarının korunması, solunum sorunlarının giderilmesi hedeflenir.

Rinoplasti basit bir operasyon mu?

Hayır. Rinoplasti zor bir operasyondur. Bu, birkaç faktörden kaynaklanmaktadır. Birincisi burun, yüzün ortasında yer alan karmaşık 3 boyutlu bir yapıya sahiptir. İkinci olarak bu ameliyat sırasında yapılan değişiklikler genellikle çok küçüktür ancak bu değişiklikler, burnun görünümünde ve işlevlerinde büyük bir farklar yaratmaktadır. Bu değişiklikler küçük olduğu için hata payı da olabilmektedir.

Hastanede kalmam gerekecek mi?

Rinoplasti ameliyatı yapılan hastaların çoğu anestezinin etkisinden kurtulma, ağrı kontrolü ve kanama takibi gibi nedenlerle ameliyat gecesi hastanede kalmaktadır. Hastalar genellikle ertesi gün güvenle hastaneden ayrılabilirler.

İyileşme süresi ne kadardır?

İşinizden, okulunuzdan veya diğer yükümlülüklerinizden bir hafta süreyle izin almayı planlayınız. İlk hafta boyunca her gün kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. 1-2 hafta sonra eski aktivitelerinin çoğunu gerçekleştirmeye ve 2-4 hafta sonra da tüm aktivitelerini eskisi gibi gerçekleştirmeye devam etmeye başlayabilirsiniz.

Risk var mı?

Tüm tıbbi müdahalelerin ve ameliyatların kendisine ait riskleri vardır. Bununla beraber rinoplasti ameliyatı riskleri ve komplikasyonları az olan bir ameliyattır. Ameliyat öncesi cerrahınız bu ameliyatın riskleri ve faydaları hakkında sizinle detaylı olarak konuşacaktır.

Rinoplasti ne kadara mal olur?

Bu ameliyatın ücreti; burnunuzun yapısal özelliklerine, travma geçirip geçirmemenize, daha önce estetik burun ameliyatı olup olmamanıza yani ameliyatınızın zorluğuna, ameliyatı hangi hastanede olacağınıza gibi bir çok faktöre bağlı olarak değişmektedir Bu nedenlerden dolayı ameliyat kararı verdikten ve muayeneniz tamamlandıktan sonra size ücret bilgisi verilecektir.

Ameliyattan sonra burnumun nasıl görünebileceğini görebilir miyim?

Evet. Ameliyattan önce doktorunuz yüzünüzün çeşitli açılardan görüntüsünün fotoğraflarını çekecektir. Bu fotoğraflar, ameliyattan sonra burnunuzun nasıl görünebileceğine dair bir fikir vermek için sizinle değerlendirilecektir.

Rinoplasti ağrılı mıdır?

Ameliyat sonrasında hissedilen ağrı hastadan hastaya değişebilmekle beraber çoğu hasta için bu ağrı ciddi düzeyde olmamaktadır. Ameliyatın olduğu gece ve sonrasındaki bir kaç gün ağrı kesici ilaç kullanmanız gerekebilecektir.

Yüzümde, gözlerimde morarma olacak mı?

Ameliyat sonrası yüzde ve göz çevresinde morarma nadirdir. Oluşabilecek morarmalar ise genellikle 1-2 hafta içerisinde iyileşmektedir. Göz çevresinde ve yüzünüzde oluşan morarmaları ve şişliği azaltmak için bir kaç gün boyunca soğuk uygulaması yapabilirsiniz.

Burnum için ikinci bir ameliyat gerekir mi? Gerekirse ne zaman?

Çoğu zaman deneyimli bir cerrah iki tarafın da memnun kaldığı sonuçları alır ancak ameliyat öncesi burun yapınız, ameliyat sonrası iyileşme süreciniz gibi bir çok faktöre bağlı olarak ikinci bir ameliyat olmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda ikinci bir ameliyat için en az bir yıl beklemelisiniz. Çünkü bu süre boyunca burnunuz bazı değişikliklere uğrayabilir.