Tedavilerimize Göz Atın!

Tedavilerimize Göz Atın!

Meme ucunun içeri doğru çekilmesi, meme ucu gömüklüğü ya da inverted nipple olarak adlandırılır. Genellikle meme ucu gömüklüğü meme dokusundan gelen süt kanallarının kısa olması halinde ya da meme ucu arkasındaki kasın çok çekmesi sonucu oluşur.

Çoğunlukla nedeni tespit edilemeyen, doğuştan ya da gelişimsel sebeplerden kaynaklanır. Daha nadir olarak emzirme sürecinde geçirilen iltihabi durumlar, travmalar, aşırı meme sarkıklığı ve meme kanserinin süt kanallarını tutması gibi durumlarda da görülebilir.

Diğer bir sorun emzirme ve süt verme döneminde ortaya çıkmaktadır. Meme ucunun gömük olması bebeğin meme ucunu yakalamasını zorlaştırır. Süt kanalları da bu kısımda bulunduğu için süt akışına engel olur. Süt akışı sağlanamaz ve süt ile memeler şişer. Problemli ve çözülmesi zor durumlara sebebiyet verir. İki taraflı olursa bebek anne sütü alamaz. Emzirme döneminde acil ameliyat mümkün olamayacağı için hamilelik öncesinde bu durumun düzeltilmesi büyük önem arz etmektedir.

Tedavisinde lokal ya da sedasyon anestezisi altında farklı teknikler kullanılır; esası meme ucunu içeri çeken süt kanallarının kesilmeden ve koparılmadan serbestleştirilmesidir. Bunun yanında meme ucunu içeri çeken bağların kesilerek meme ucunun dışarı çıkarılmasıdır. Sorunun tekrarlamaması için meme ucu dışarı çıkarıldıktan sonra altına destek amacı ile yağ ya da kas gibi farklı dokular konulabilir.

Meme ucunun irileşmesi ve genişlemesi

Meme uçlarının normalden fazla irileşmesi, ergenlik çağında oluşabildiği gibi, doğum sonrası süt vermeye bağlı da oluşabilir.

Meme ucu iriliği, memesi büyük olmayan kadınlarda da görülebilir ve düzeltilmesi çoğu zaman lokal anestezi altında mümkündür.  Meme uçlarının iriliği küçültülebilir, meme uçlarının uzunluğu kısaltılabilir. Meme ucu çevresindeki kahverengi alan (areolar bölge) çok geniş ise daraltılarak kabul edilebilir boyutlara indirgenebilir. Ameliyat sonrasında küçülmüş, duyusu normal olan ve süt vermesi bozulmamış bir meme ucu elde etmek mümkündür.

Meme Ucu Yokluğunda Meme Ucunun Yeniden Oluşturulması (Meme Ucu Rekonstrüksiyonu)

Meme başı onarımı ya da rekonstrüksiyonu, meme ucunun yokluğu durumlarında meme başının ve etrafındaki kahverengi bölgenin yeniden oluşturulmasıdır. Meme kanseri, enfeksiyon, yanık, travma gibi nedenlere bağlı olarak meme ucunda kısmi ya da tam kayıp yaşanması halinde meme ucu rekonstrüksiyonu planlanır.

Meme başı ve çevresindeki areola adı verilen kahverengi bölgenin yeniden oluşturulması için farklı yöntemler vardır.  Vücudun diğer bölgelerinden yapılan doku nakilleri ile meme ucu rekonstrüksiyonu yapılabileceği gibi, tatuaj (kalıcı dövme) ile karşı meme ucuna benzer bir meme ucu simülasyonu yapılabilmektedir.