Redüksiyon mamoplastisi olarak da adlandırılan meme küçültme ameliyatı, büyük memeye sahip kişilerde ortaya çıkan çeşitli rahatsızlıkları gidermek amacıyla yapılan bir ameliyattır. Memelere aşırı dolgunluk veren yağ dokusu, glandüler dokular ve gevşemiş fazla deri alınarak kişinin memeleri bedeni ile orantılı bir hale getirilir. Meme küçültme ameliyatı kişinin kendini psikolojik ve fiziksel anlamda daha iyi hissetmesini sağlar.
Büyük ve sarkan memelere sahip bayanlar, ağırlık sebebi ile sırtlarında ve boyunlarında ağrı, kamburluk, postural sorunlar, meme altı bölgede kötü koku, çeşitli mantar hastalıkları ve cilt tahrişi, sırt üstü yatış pozisyonunda solunum sıkıntısı gibi birçok farklı tıbbi problemlerle karşılaşabilirler. Kullanılan sütyenin askı kısımları kişinin omuz bölgesinde derin izler oluşturabilir. Tüm bu durumlara bağlı olarak uzun vadede kişinin sağlığı ile alakalı kalıcı sorunların meydana gelmesi muhtemeldir.
Ayrıca iri memeler, kişide utangaçlık ve çekingenlik hissedilmesine yol açabilir, bu bağlamda kişi hem fiziksel hem sosyal hem de psikolojik olarak birçok sıkıntı yaşayabilir. Bu tip sıkıntıların önüne geçilmesi meme küçültme ameliyatları ile mümkün olabilmektedir.
Bu ameliyatın ana amacı; hastaların daha küçük ve daha şekilli, vücudu ile uyumlu ve orantılı memelere sahip olmasını sağlamaktır. Ameliyatın, meme gelişimini tamamlamamış kişilere yapılması tavsiye edilmez.
Meme Küçültme Ameliyatı Öncesi
Yapılan ilk muayenede, kişinin beklenti ve isteklerini net bir biçimde ifade etmesi son derece önemlidir. Ameliyat öncesinde memelerin muayene, kontrol ve ölçümleri yapılır, ameliyat öncesi ve sonrasının karşılaştırılması amacıyla fotoğraf çekilir.
Estetik cerrahlar ameliyatları, hastanın yaşı, memelerinin şekli ve hacmi, cildin durumu gibi değişkenlere göre planlamaktadırlar.
Meme küçültme ameliyatı olacak hastaların en az 15 gün öncesinden sigara kullanımını bırakmaları gerekmektedir. Ayrıca meme küçültme ameliyatı öncesinde kişinin kanamayı arttırma riski bulunan kan sulandırıcı aspirin, ağrı kesici ilaçlar ve benzer özelliklere sahip bitkisel ilaçları kullanmaması gerekmektedir.
Meme Küçültme Ameliyatı Teknikleri
Meme küçültme ameliyatı, genel olarak hastanın fazla yağ dokusunun, glandüler dokusunun ve cilt dokusunun alınması ile yapılır. Bazı meme küçültme ameliyatlarında hastanın koltukaltına uzanan yağ doku fazlalıkları liposuction tekniği kombine edilerek de alınabilir. Eğer hastanın memelerinin büyüklüğüne sebep olan faktör fazla yağ dokuları ise ve deri fazlalığı yoksa meme küçültme işlemi için sadece liposuction yöntemi kullanılabilir.
Bu operasyon için kullanılacak yöntem kişinin özel durumuna, beklentilerine, bireysel isteklerine ve estetik cerrahın tavsiyelerine bağlı olarak şekillenecektir.
Uygulama genel anestezi altında hastane koşullarında ameliyathanede gerçekleştirilir. Ameliyatın süresi memelerin büyüklüğüne bağlı olarak değişmekle beraber ortalama 3 ile 4 saat arasında sürmektedir. Meme küçültme ameliyatından sonra ciltte kalacak izler; memelerin büyülüğüne ve hacmine, uygulanacak cerrahi tekniğe ve hastanın sahip olduğu cilt kalitesine göre değişkenlik gösterebilir.
Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası
Ameliyattan sonra ilk birkaç gün, kan ve sıvıların dışarı alınmasının sağlanması amacıyla memelerin yanlarına dren yerleştirilebilir.
Hastalar ameliyattan ortalama 3-4 saat sonra ayağa kalkabilir. Ağrı kesiciler ile kontrol edilebilir bir ağrı ilk 2-3 gün yaşansa da şiddetli değildir. İlk 10 gün memelerde şişmeler olabilir, bu şişlikler zamanla azalacaktır. Ameliyattan 1 ay sonra meme altı kıvrımı daha doğal hale gelecek, 6 ay sonra şekil olarak en son halini almış olacaktır. 3-4 hafta boyunca ağır bir şey kaldırmak veya itmekten kaçınılmalıdır.
Meme Küçültme Ameliyatı İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?
Ameliyat sonrası genel olarak rahat geçmektedir. Ağrı minimum düzeydedir. Kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Memeler üzerine sutyene benzer sargı uygulanır veya bazı cerrahlar ameliyat sonrası hemen sütyen giydirir.
Meme Küçültme Ameliyatından Sonra Hasta Bebeğine Süt Verebilir Mi?
Meme küçültme ameliyatı olan kadınlar çocuklarını emzirebilmektedirler.
Ameliyatın Kalıcılığı Nedir?
Meme küçültme ameliyatı hastalar üzerinde uzun süre kalıcılık sağlayan bir ameliyattır. Vücudu ile orantılı memelere sahip olan kişinin gerek fiziksel görünümü düzelecek gerekse de kendisine olan güveni artacaktır.
Tüberöz Meme
Memede Tübüler Şekil Bozukluğu Neden Olur?
Memede şekil bozukluğu veya asimetriler genellikle doğuştan gelmektedir, ergenlikte meme büyümesi ile daha belirgin hal almaktadır.
“Keçi memesi” ve “tüp meme” olarak da tarif edilen tübüler meme (tüberöz meme), meme tabanının dar, bazen olması gerekenden yüksek, areolanın geniş ve fıtıklaşmış olmasıyla karakterizedir. Meme dokusu adeta areola ve meme başının içine doğru tüp şeklinde fıtıklaşmış gibi görünebilir.
Tüberöz Meme Deformitesinin Tedavisi Mümkün Müdür?
Tüberöz/ tübüler meme için genellikle tek, bazen de çift seanslı meme proteziyle onarım gerekebilir. Asimetri mevcutsa büyük ve sarkık olan tarafa meme dikleştirme ihtiyacı olabilir. Memedeki şekil bozukluğunun derecesine göre tedaviye karar verilir.
Emziren Anneler Bu Ameliyatı Yaptırabilir Mi?
Emziren annelere sadece keçi memesi / tübüler meme değil, herhangi bir estetik meme ameliyatı yapmak uygun değildir. Tüberoz meme hastalığının tedavisini emzirme bittikten altı ay- 1 sene sonra, süt kanalları eski haline döndükten sonra yapmak uygundur.
Tüberoz Meme Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılabilir?
Tüberöz/ tübüler meme ameliyatı, meme gelişimi tamamlandıktan sonra, genellikle 18 yaş sonrası yapılır.
Tübüler Meme Estetiğinde Kesi Nereden Yapılır?
Tübüler/ tüberöz memede muayene bulgularına göre, sarkıklık varsa, areolanın çapı çok genişse, areolayı küçültmek gerekir, sarkıklık için de deriden bir miktar çıkarılması gerekir. Dolayısıyla, tübüler meme ameliyatında, areola çevresi kesi için yeterli olabileceği gibi, bazen areolanın alt kenarından meme altı oluğuna kadar inen düz bir kesi yapılabilir.
Tübüler Meme Ameliyatında Protez Nereye Konulur?
Tübüler memede meme protezi, kas altına da kas üstüne de konabilir. Meme protezinin yerine meme dokusunun ve cilt altı dokusunun kalınlığına göre karar vermek uygundur.
Ameliyat Sonrası İz Kalır Mı?
Ameliyat sonrası izler kabul edilebilir miktarda kalır. Memede şekil bozukluğunun geçmesi, tübüler meme (keçi memesi) hastalarında izlerden daha önemlidir.